Gratis voorstelling Gerrie Smits

image

Comedian Gerrie Smits geeft zich op 18 november (gratis) bloot in de Borgh in Budel.

Vier maanden op de planken in zowat alle Brabantse theaters, zonder daar een cent voor te vragen? De Eindhovense comedian Gerrie Smits doet het. Met zijn cabaretvoorstelling ‘Naakt’ wil hij het publiek definitief veroveren.

Op zijn rechteronderarm zijn vogels getatoeëerd, met gespreide vleugels zwevend in de lucht. ,,Die tatoeage heb ik laten zetten zodra alle coronaregels opgeheven waren”, vertelt Gerrie Smits in zijn Eindhovense appartement in de binnenstad. ,,Je bent zo veel vrijer dan je denkt.” Die vrijheid en het achter je laten van wat er in het verleden gebeurd is, vormen de rode draad in zijn avondvullende show Naakt.

De geboren Eindhovenaar gaat Naakt van september tot eind december maar liefst 31 keer spelen in Brabantse theaters. En het publiek mag voor de prijs van het pauzedrankje komen kijken. Over waarom hij dat doet straks meer. Eerst de voorstelling zelf.

Geraakt

,,Waarom laten mensen zichzelf niet zien zoals ze echt zijn? Dat begon ik me af te vragen toen ik op tv bekende mensen zag die aan hun uiterlijk hadden zitten sleutelen. Natuurlijk kwam al snel de volgende vraag: hoe zit dat bij mijzelf? Ik ga ook niet naar buiten voordat mijn haar goed zit en ik een geurtje opgedaan heb.”

Smits, die twaalf jaar geleden na een comedycursus bij Leon van der Zanden ‘hooked’ was en stand-up comedy doet, schreef in de avonduren en weekenden, naast zijn gewone baan, de voorstelling Naakt. Privé zat hij in een turbulente tijd en hij schuwde niet om de teleurstellingen en levenslessen die hij opdeed mee te nemen in zijn verhaal. ,,Loslaten en vertrouwen, daar draait het om.”

,,Mensen komen naar een cabaretvoorstelling om te lachen. Stand-upcomedy gaat om die lach, daar moet iedere zin raak zijn. Maar ik ben ook een gevoelsmens, en het mooie van zo'n avondvullende show is dat er ook ruimte is om verhalen te vertellen die mensen raken. Een bijzonder setje in de show gaat over de ramp met de MH-17. Een onderwerp waarover je eigenlijk geen grappen kan maken natuurlijk.”

,,Ik heb Naakt in januari al een paar keer gespeeld in kleine theaters, en na afloop kwamen mensen naar mij toe die geliefden verloren hadden bij de ramp. Ze waren diep geraakt, vonden het mooi en respectvol hoe ik erover gesproken had. Dat ik mensen raak vind ik eigenlijk nog mooier dan dat ik ze aan het lachen maak.”

Popelen

Alle ruim dertig shows die geboekt zijn bij Brabantse theaters worden gratis, of hooguit voor de prijs van een consumptie, aangeboden aan het publiek. Dat idee komt uit de koker van Dries Floris, directeur van De Kattendans en eigenaar van impresariaat Fine Label. Smits: ,,Het is een unieke manier om het publiek te laten zien wat ik in huis heb. En het idee is natuurlijk dat ze zo'n leuke avond hebben dat ze voor een volgende show een kaartje willen kopen.”

Eerdere shows speelde hij een paar keer, meestal voor een bescheiden publiek. Is hij klaar voor deze grote stap? ,,Ik sta echt te popelen om te gaan spelen in al die hopelijk volle zalen. Dit is waar ik twaalf jaar voor gewerkt heb.”

Tot slot nog één onvermijdelijke vraag: die titel, Naakt, wekt wellicht verwachtingen bij het publiek. Smits: ,,Ik ga geen spoilers weggeven, maar ik kan wel zeggen dat ik niet alleen maar ga staan prediken dat ánderen zichzelf moeten laten zien. Ik heb een try-out gedaan voor een clubje mannen die net van de boksschool kwamen, en toen was ik best even onzeker over mijzelf.”

‘Naakt’ is op 18 november voor € 3,50 (incl. pauzedrankje en admin) te zien in Theater de Borgh in Budel. Meer info en tickets via www.theaterdeborgh.nl

foto: Marsha Damen

Nieuwsgierig?
Neem contact met ons op!